Waarom vegetarisch?

Waarom vegetarisch?

Het lijkt wel een trend: Vegetarisch eten. Ik moet toegeven. Ik had zelf altijd een beetje een slecht beeld over vegetariërs. Het beeld dat iedereen er gewoon maar een beetje in mee ging en dat het allemaal maar aanstellerij was. Nu ik zelf al bijna een jaar grotendeels vegetarisch eet, weet ik dat het vegetariër zijn niet per se een trend is om een goed mens te lijken, maar meer een trend dat steeds meer mensen er gewoon bewust van worden dat het er echt niet zo goed aan toe gaat met de hele vleesindustrie.

Als je een vleeseter bent en vlees te lekker vindt om er afscheid van te nemen, stop dan niet gelijk met lezen. Hiermee wil ik niemand vertellen dat ze geen vlees meer mogen eten. Wel denk ik dat we het vleeseten moeten minderen en daarom geef ik graag mijn redenen waarom:

Reden 1: Te veel vleeseters, te weinig dieren

Voor veel mensen is vlees iets wat bij hun dagelijkse voedingspatroon hoort. Maar als je na gaat hoeveel vlees er dan per dag wel niet moet zijn om miljoenen mensen te voeden is dat gewoon te veel. Vaak verschijnen er filmpjes op Facebook van verschrikkelijk dieronvriendelijke vleesindustrieën. Antibiotica- en hormoneninjecties (wat wettelijk illegaal is in Europa) komen nog steeds in sommige vleesindustrieën voor en eigenlijk is dat best logisch. Er moet toch op een of andere manier genoeg vlees in de winkel liggen voor de hoeveelheid vraag die ernaar is. Het is niet zo makkelijk dat een dier in een fabriek gemaakt of op een veld geplant en geoogst kan worden. De vraag naar vlees is te groot en de hoeveelheid die de natuur te bieden heeft is gewoon te klein.

PS: Sinds korte tijd wordt er gelukkig strenger gelet op de antibiotica- en hormoneninjecties, het punt is alleen dat niet alles is te overzien.

Reden 2: We hebben geen vlees nodig

Oorspronkelijk zijn we planteneters. Vlees hebben we dus ook niet per se nodig om te overleven ook al denken veel mensen van wel. Het staat namelijk in de Schijf van Vijf. Tuurlijk zitten we bepaalde vitamines in vlees die wel goed voor ons zijn, maar die zitten ook genoeg in andere voedingstoffen, zoals ei voor de vegetariërs en tofu voor de veganisten. Omdat we dus eigenlijk planteneters zijn, hebben wij van nature ook kortere darmen dan omnivoren en vleeseters. Daardoor duurt het verteren van vlees voor ons langer dan voor een omnivoor of vleeseter en dat vraagt veel energie aan je lichaam. Voor mensen die zich vaak moe voelen, zoals ik, is het dus een aan te raden om een paar daagjes geen vlees te eten. Voor mij helpt het in ieder geval.

PS: Vegetarische cordon bleus zijn meestal gemaakt van ei of tofu en zijn ook nog eens hartstikke lekker (het proeft naar een normale cordon bleu maar dan lekkerder). Zou je dat eens in de week eten, mis je én je dagelijkse stukje ‘vlees’ niet en geen voedingstoffen.

Reden 3: Het milieu

De mensen die de documentaire Cowspiracy hebben gezien zullen het misschien al wel weten, maar de vleesindustrie is niet heel erg milieuvriendelijk. Zelf heb ik de documentaire niet gezien en was het milieu ook niet de eerste reden waarom ik vegetariër werd. Maar toen ik mensen erover hoorde was het wel de reden waarom ik niet ben gestopt met vegetarisch eten (wat ik eigenlijk wel van plan was na Australië). Door één stukje vlees te laten staan bespaar je namelijk een maand aan douchewater. In hoeverre die gedachte waar mag zijn, vond ik het wel motiverend dat ieder stukje vlees (dat je niet koopt, en dus niet dat je weggooit) telt. Ook al zal het voor die ene keer niets uitmaken, om de vraag naar vlees te veranderen moet je ergens beginnen en dat is door eens een keer een stukje vlees te laten staan.

Reden 4: Je hoeft niet gelijk een ‘diehard’ vegetariër te zijn

Vegetariër zijn doe je zelf. Je kiest er zelf voor en je mag je eigen ‘regels’ verzinnen. Je ‘mag’ dus ook niet géén vlees meer eten, maar je ‘wil’ geen vlees meer eten. Wil je dan een keertje wel vlees eten of kan het gewoon niet anders, doe het dan gewoon. Jij verzint je regels en ik geloof dat niemand je daarvoor kan veroordelen. Zelf kies ik ook nog wel eens gewoon voor een niet-vegetarische lasagne van het menu, omdat ik lasagne daar gewoon veel te lekker voor vind. Het gaat er gewoon om om het vleeseten te verminderen en 1 dag in de week geen vlees eten kan daar al een begin van zijn.

PS: Iemand die (routinematig) een paar dagen in de week geen vlees eet, wordt een flexitariër genoemd. In Nederland is meer dan de helft van de bevolking flexitariër. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *