In de Center Parcs sferen

In de Center Parcs sferen

Naar Center Parcs gaan: Het voelt een beetje hetzelfde als een oude Disneyfilm kijken of De Sims 2 of Rollercoaster Tycoon spelen. Het is een nostalgisch gevoel. Je wilt weer even een kijkje nemen in de tijd van toen je nog net kon lopen tot de tijd dat je voor het laatst in bomen ging klimmen. Ook afgelopen weekend gingen we naar Center Parcs en dus besloot ik maar eens een blog te schrijven als een ode aan het vakantiepark.

Het nostalgische gevoel begint al wanneer ik de chloorgeur van het subtropisch zwembadparadijs ruik. Het is zelfs zo erg dat ik van elke chloorgeur, ook al komt het uit een net schoongemaakte wc-pot, een geluksgevoel krijg, omdat het me gelijk doet denken aan het zwembad van Center Parcs. En dat terwijl ik nu al helemaal niet meer zoveel van zwembaden hou. Sinds een paar jaar is het ‘Ik ben ongesteld, dus ik kan niet zwemmen.’, oftewel ‘ik wil niet zwemmen’, ook onderdeel van mijn vocabulaire geworden. Evengoed is het zwemmen in de Aqua Mundo toch wel echt een typisch dingetje.
Na een groot bord macaroni op de vrijdagavond, worden alle bikini’s en zwembroeken aangetrokken en handdoeken in de tas gepropt. Vroeger hadden we ook nog allemaal een eigen duikbril die we meenamen. Het was altijd mega cool als je gewoon onderwater kon kijken. Toen kon ik me ook wel uren vermaken in het zwembad. Nu ben ik na een halfuurtje uitgezwommen en zit ik de rest van m’n tijd uit in het bubbelbad. In de vieze nattige kleedhokjes waar mijn voeten altijd van gaan jeuken kleden we ons dan weer om en met verrimpelde huidjes en druppelend haar wandelen we dan onder de bomen en lantaarnpalen terug naar het huisje. Of ik nou uren in het zwembad zit of 20 minuutjes, het hele sfeertje eromheen is toch altijd best wel gezellig.

Maar niet alleen het subtropisch zwemparadijs hoort bij Center Parcs. Ook PéPéTéVé zit in mijn herinneringen aan het vakantiepark gegroefd. De personages van de show konden perfect onder ons gezin verdeeld worden. Bing Bush was m’n broer, Orry So Sorry was m’n broertje, Rep de Reporter was m’n zusje en ik was Woeps de Wave. Tenminste, dat is denk ik hoe ik het zelf uitgekozen had. Woeps de Wave had namelijk mooi blauw haar dat me deed denken aan suikerspinnen en ze was een soort van zeemeermin, maar dan met benen. Rep en Bing waren stoer en Orry So Sorry was gewoon een beetje dom. Tijdens hun shows zongen ze allemaal liedjes en eentje daarvan heb ik zelfs herschreven als afscheidslied voor vakanties: Dit was het dan, ’t is weer voorbij, de vakantie van het jaar. Het was heel leuk, heel erg leuk, maar nu is het voorbij… Echte songwriter-talenten had ik toen.

Eigenlijk zijn er gewoon heel veel redenen die Center Parcs zo lekker typerend maken. Om er maar een paar op te noemen: De shows op dinsdag- en zaterdagavond die zo’n 5 jaar hetzelfde blijven, het centrum vol tropische planten met de gezellige winkeltjes waar je eigenlijk bijna nooit wat koopt, met de beeldige restaurantjes en natuurlijk het matras, oftewel het terras van Grand Café. Maar ook de flamenco’s, schildpadden en koi karpers en de kinderboerderij, de Jungle of Discovery Dome, de reusachtige ballorig-achtige ballenbak wat nu niet meer zo reusachtig voor me lijkt, de meren, zelfs de lantaarnpalen, de bruggetjes en de geur van het bos, de kleine witte huisjes, de groene buitenstoelen, de gekleurde hoekbanken, de lelijke gordijnen, het hoekkeukentje, het bubbelbad dat het geluid van een stijgend vliegtuig maakt… Zelfs de naaldbomen die overal in het park staan noem ik nog steeds ‘vakantiebomen’. En zo zullen er vast nog veel meer dingen zijn die ik ben vergeten te noemen.
Center Parcs is elke keer een soort van thuiskomen. En eigenlijk maakt het me ook niet meer uit of ik niet meer zo graag als vroeger naar het zwembad ga, of dat ik niet meer in de bomen ga zitten klimmen, of dat PéPéTéVé veranderd is in de naam Orry en Friends. Elke keer duiken er oude herinneringen op en worden er nieuwe herinneringen gemaakt en dat is wat Center Parcs elke keer opnieuw zo lekker sfeervol maakt.

 

 3 thoughts on “In de Center Parcs sferen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *