De 7 herkenbare fases vóór het maken van een tentamen

De 7 herkenbare fases vóór het maken van een tentamen

Voor de meeste hogescholen is het ergens deze weken tentamenweek. Ook ik moest me voor deze week aan school overgeven en hoewel ik eigenlijk bij elk nieuwe tentamen wel het goede voornemen neem om eerder te beginnen met leren, gebeurt dat maar heel soms. Het is zelfs zo dat ik onbewust een soort van routine gecreëerd heb met fases die elke keer opnieuw terugkomen bij het leren voor een tentamen. En toen dacht ik: Dat zullen vast meerdere mensen herkennen.

Dus zo kom ik nu met mijn 7 fases vóór het maken van een tentamen.


4 weken voor het tentamen

De ‘no stress’-fase

Het tentamen staat nog veel te ver weg om de stress te zien aankomen. Je gaat wel naar wat belangrijke colleges, maar leren of het überhaupt in je op te laten komen dat je wil gaan leren, dat gebeurt nog niet echt.


2 weken voor het tentamen

De ‘ik ga volgende week beginnen met leren’-fase

Het is twee weken tot het tentamen. Je hoort om je heen al dat mensen wel iets hebben geleerd van die colleges en studieboeken, dus besluit je ook maar eens een leerplanning te maken. Maar nog niet voor deze week nu je nog lekker kan Netflixen. Volgende week komt beter uit, dan heb je ook weer geen twee stressende weken achter elkaar.


1 week voor het tentamen

De ‘ik ga samenvattingen maken’-fase

De week voor het tentamen is aangebroken, dus zou je volgens de planning ook moeten beginnen met leren. De eerste dag leg je gemotiveerd je boek open en maak je een prachtige samenvatting van een hoofdstuk. Dat tweede hoofdstuk dat je vandaag zou leren laat je maar even zitten nu je al zo’n goeie lange samenvatting hebt gemaakt. Maar dat maakt niet uit. Je hebt namelijk gepland om goed te gaan leren deze week dus dat tweede hoofdstuk komt later wel.


2 dagen voor het tentamen

De ‘Ik ga het toch maar gewoon doorlezen’-fase

Eigenlijk is alles wat je nu nog geleerd hebt dat ene hoofdstuk wat je ging leren toen je aan je gemotiveerde planning begon. Al die andere 13 hoofdstukken moeten er op een of andere manier in je hoofd zien te komen binnen twee dagen, dus geef je het op om mooie samenvattingen maken en ga je het gewoon heel goed doorlezen. Daarmee haal je het tentamen namelijk ook wel.


1 dag voor het tentamen

De ‘of gewoon selectief leren…’-fase

Gisteren heb je heel goed geprobeerd om alles goed door te lezen, maar om een of andere gekke reden ben je nog geen 3 hoofdstukken verder gekomen. Vandaag heb je dus met jezelf afgesproken om aan één stuk door de belangrijke punten uit de hoofdstukken filteren en in je hoofd opslaan alsof het een computergeheugen is. Het gaat uiteindelijk natuurlijk alleen over dát wat belangrijk is om te weten.


De dag van het tentamen

De ‘ik ben mijn geheugen verloren’-fase

Het is de dag van het tentamen en alle belangrijke punten die je gisteren uit het boek had gevist zijn al weer uit je geheugen geglipt. Maar no stress. Je zit nog een uur in de trein en dan kan je nog even die laatste 2 hoofdstukken doorspitten en alles nog een keer herhalen.


Een uur voor het tentamen

De ‘weet je wat, ik ga ‘m wel gewoon herkansen’-fase

Nog een uur. Focus, focus, focus. Nee, serieus? Moet je echt nog 300 bladzijden lezen. En dan… Ineens kom je tot de realisatie dat het je niet meer gaat lukken om het tentamen te kennen. Misschien is het beter om nog even een half uurtje te slapen zodat je je beter kunt focussen op het tentamen. En anders… Herkansen kan ook gewoon. En voor je herkansing ga je dan wel echt vroeger beginnen met leren. Echt waar. Ik geloof het bijna zelf.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *