Ik ging 3 dagen detoxen – Another Challenge

Ik ging 3 dagen detoxen – Another Challenge

Ik ben een persoon met zo’n darm die zo af en toe niet meer zo goed weet hoe ie eten moet verteren en er gewoon maar even mee stopt. Eerder heb ik een keertje drie dagen een detox gedaan en hoewel het eten dat ik maakte me eigenlijk totaal niet smaakte, werkte het wel voor een goede spijsvertering.

Tijdens de kerstvakantie kreeg ik weer zo’n moment dat mijn darmen staakten en dus bedacht ik me: Ik ga weer eens een detox doen.

Veel mensen denken dat je detoxen alleen met sapjes kan doen. Sure, you can. Maar je kan ook gewoon heel licht eten, waar ik dan weer mijn voorkeur aan geef.

InfoNu.nl heeft zo’n detoxkuur online staan waarbij je wel mag eten. Hoewel deze eigenlijk bedoelt is voor 7 dagen, vond ik 3 dagen ook wel gewoon prima, aangezien dat de vorige keer ook goed werkte. Dus pakte ik de spelregels erbij en begon.


Wat mag je wel eten? 

  • Fruit: appels, bananen, peren, sinaasappels, grapefruits, rozijnen, ananas, mango, kiwi, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, nectarines, perziken, meloenen.
  • Groente: wortels, uien, spruitjes, kool, paddenstoelen, mais, prei, courgettes, broccoli, bloemkool, sla, komkommers, bosuitjes.
  • Bonen en linzen
  • Verse vis: forel, schelvis, zeebarbeel, tongschar, zeeduivel, zwaardvis, etc.
  • Ongezouten noten en zaden: pinda’s, amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pijnboompitten, pistachenoten, walnoten, sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten. Popcorn kan ook, zonder zout.
  • Natuurlijke yoghurt
  • Extra vierge olijfolie en balsamico azijn, zwarte peper en rauwe honing

 

Wat mag je niet eten?

Zuivel, eieren, gluten, vlees, schaaldieren, verwerkte producten, soya, groente van de nachtschade familie (aardappels, tomaten, paprika’s en aubergines), specerijen, suiker, gepasteuriseerde honing, granen, gedroogd fruit, alcohol, cafeïne, sigaretten of frisdrank.


So, that’s that.

In principe mag je dus alleen groente, fruit, ponen en pitten eten. Ik heb veel getwijfeld of ik niet iets anders als challenge zou kiezen, maar ik dacht: Oké! Het is maar voor 3 dagen. I will do this.

Dus daar ging ik.


Dag 1

Ochtend

Super goed voorbereid en alles moest ik mijn ontbijt nog even snel op het station kopen voordat ik naar school ging. Om makkelijk te beginnen koos ik wat gesneden fruit. Ja, en dat was al een goed begin. Vieze appels, harde mango’s, ananas waar ik een zere tong van krijg. Gelukkig waren de druiven lekker. Geen fruit meer van de AH to go dus.

 

Middag

En het was al weer tussen de middag. Ik was weer op het station toen ik wat om te lunchen wilde kopen. Ik kon niet alleen het fruit van de AH-to-go proberen zonder ook de groente te proberen, dus probeerde ik snoepworteltjes. Die waren gelukkig wel heel lekker.

Ook nam ik een reep mee van nakd. Deze zijn allemaal gemaakt van alleen maar natuurlijke producten, zonder zuivel, suiker of ei. Maar goed, wat een foute keuze was dat. Ik kan er helaas gewoon niet veel mooiers van maken dan dat die reep gewoon echt niet te vreten was. Toch at ik hem maar op omdat ik hem toch al gekocht had en niks ander had…

Avond

Voor de avond zocht ik een lekker recept dat ik kon maken met avocado. Avocado blijkt namelijk ook een goede detoxer te zijn en sinds dat ik vegetarisch ben gaan eten heb ik een liefde voor avocado. Ik kwam uit op een recept van Voedzaam & Snel.

Eigenlijk was het recept gemaakt met garnalen, maar omdat deze zeediertjes vol zitten met poep (no lie) is het niet heel handig om het in een detox dieet te stoppen.

Ik besloot voor de zoveelste keer mijn vegetarisme te herroepen en vis in mijn salade te stoppen.

Voor het eerst was ik surprised door iets wat ik gemaakt heb van een recept. Ik wist eindelijk wat de Masterchef-jury’s bedoelden wanneer ze zeiden: “What a sensation, so many flavors.” Goed, ik was niet door geweest naar de volgende ronde, maar dat kwam puur doordat de avocado en de mango nog een beetje hard waren. Verder was het echt lekker.

Recept staat onderaan!


Dag 2

Ontbijt

Dag 2 was ik wel voorbereid op een lekker ontbijt, maar omdat ik iets te laat opstond had ik daar geen tijd meer voor. Weer kocht ik dus wat op het station. Dit keer een smoothie van de Broodzaak, zonder toegevoegde suikers. (Als ik ze mag geloven)

Middag

Voor het eerst had ik echt de neiging met de detox te stoppen. Ik dacht alleen nog maar aan patatje oorlog en sushi (wat ook niet mag omdat er rijst in zit en sojasaus). Ik had geen zin meer in zielige worteltjes of vieze repen. Ik wilde gewoon iets lekkers eten. Maar ik had ook geen zin om te koken. Dus keek ik of er een wholefood tentje ergens in Hilversum zat.

Nou, that saved the day! Bij de saladebar Vers kocht ik een salade met o.a. spinazie, wortel, gedroogde abrikozen, amandelen, uitjes, rucola… En een heerlijke abrikozendressing. Hoewel gedroogd fruit een taboe is in het detoxdieet, nam ik het maar gewoon voor lief. Ik denk dat het enige wat er verkeerd aan zou kunnen zijn is dat gedroogd fruit minder vitaminen bevat dan vers fruit.

Ohja, en deze salade was oprecht heel lekker.

Avond

Wat is er beter dan een lekkere veggie burger? Ik hou oprecht van veggie burgers! Ik vind ze persoonlijk nog lekkerder dan echte burgers. Ik besloot deze avond dus ook een burger te maken. Een vegan no-grain burger. Zonder ei en paneermeel dus. Deze burger bestond puur uit groente en kikkererwten. (waardoor ie wel een beetje uit elkaar viel, maar dat maakt de smaak niet slechter)

Naast de burger had ik nog wat gebakken paprika als een soort van frietjes. Het was bijna een BigMac-menu. Als je er maar niet vanuit gaat dat het ook zo smaakt. Want als je het gewoon eet zoals je groente eet is het echt ontzettend lekker.

Recept staat onderaan!

Late-night snack

Mijn “snacks” was voornamelijk gewoon fruit. Maar een van die snacks heb ik een kleine upgrade gegeven, namelijk appelpartjes met honing. Eigenlijk mag je volgens InfoNu alleen rauwe honing, maar omdat dat zo’n 3 euro duurder is koos ik normale biologische honing. Enige verschil is dat het ene verhit is en het andere niet.

Onze verwarming was die dag kapot en dus snakte ik naar de lekkere warme chocolademelk die nog in mijn kast stond, maar dat kan dus niet. Daarnaast mag je ook geen thee met cafeïne, dus dronk ik verse muntthee met honing om het toch nog een beetje warm te krijgen op de koude avond.


Dag 3

Ochtend

Deze vrije ochtend begon ik met een lekker ontbijtje: Natuurlijke yoghurt met mango. (Helaas was de mango nog steeds niet helemaal lekker)

Middag

De ochtend en de middag waren een grote chaos. Eerst wilde ik even gaan sporten, aangezien ik me eindelijk ingeschreven heb bij de sportschool en daarna had ik een afspraak bij het stadhuis om mijn paspoort aan te vragen. Daar kreeg ik te horen dat mijn tas met Macbook al een maand geleden gevonden was (!!!). Dus ging ik blij naar huis en vervolgens had ik een afspraak staan om een microdermabrasie behandeling te doen in Bussum.

Om ongeveer kwart over 2 was ik weer terug in Hilversum en gaf ik de nakd-repen weer een kans bij de AH to go. Ook had ik nakd nibbles gekocht en dat bleek voor mij het eerste ding van nakd te zijn dat ik wel lekker vond. Cocoa delight was ook niet helemaal verkeerd.

Happy hour

Om met mezelf te vieren dat ik mijn Macbook terug had, wilde ik met mezelf koffie gaan drinken. Nou mag je eigenlijk geen cafeïne, maar deed ik daar voor nu even niet moeilijk over. Wel probeerde ik een cappuccino met amandelmelk, wat totaal anders is dan een normale cappuccino. De almondmilk cap die ik eerder in Australië een keer had genomen was in mijn herinnering veel lekkerder. Maar oké. Het koffietentje was heel gezellig, dus dat was het dan wel weer waard.

Avond

Ik had nog een aantal gezondigheden over die ik kon gebruiken voor een avondmaaltijd. Ik had nog een stuk kabeljauw en een avocado. Zelf prutste ik een receptje in elkaar en het eindresultaat was verrassend lekker.

Recept staat onderaan!


En zo kwam er een einde aan mijn detox-avontuur!

Hier een rijtje van dingen die ik ervan heb geleerd:

  • Je kan echt gaan wennen aan een dieet. De eerste dag, voor mij voornamelijk de tweede dag, kan je je niet voorstellen hoe je het nog langer gaat volhouden, maar uiteindelijk raak je er een soort van gewend aan en wil je het gewoon afmaken.
  • Groenten zijn heel lekker om gewoon zo op te eten. Er hoeft niet altijd een sausje of iets aan groente toegevoegd te worden om het lekker te maken.
  • Eet-rijp producten als mango’s en avocado’s van de AH zijn niet altijd rijp.
  • Mango’s in Nederland zijn een soort van Home Alone 4 van de mango’s. Het is gewoon zo’n ding van: Yep, nice try. De mango’s in Australië waren altijd zoveel lekkerder en sappiger en blablabla…
  • Amandelen zijn mijn absolute favoriete noten in de wereld, maar amandelmelk cappuccino absoluut mijn minst favoriete koffie in de wereld.
  • Ik waardeer salades met blaadjes meer.
  • Mais is lekker.

Recepten

Avocado- en mangosalade

Gebasseerd op recept van Voedzaam & Snel

Ingrediënten salade (1 persoon):

  • 1 mango
  • 1 avocado
  • 1/2 kabeljauw haasje (65 gram)
  • 1 cm gember

Ingrediënten dressing (1 persoon):

  • 1 eetlepel biologische volle yoghurt
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel peper

Snij de mango en avocado in blokjes en bak het kabeljauw haasje in een pan met olijfolie. Hak de gember fijn en stop alles bij elkaar in een schaal.

Voeg kerriepoeder en peper toe aan 1 eetlepel yoghurt, roer het en voeg het toe aan de rest.

Mix alles goed door elkaar en klaar!


Veggie burger van kikkererwten

Gebaseerd op recept Healthy Vega 

Ingrediënten burger:

  • Kikkererwten (200 gram)
  • Mais (75 gram)
  • 1 bosuitje fijngesneden
  • Halve rode paprika fijngesneden
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl peper

Pureer de kikkererwten en mais. Dit kan het beste met een staafmixer, maar mocht je die niet hebben kan je het ook proberen met een vork te pureren (zoals ik…).

Voeg de fijngesneden bosui en paprika toe aan het mengsel en voeg kerriepoeder, knoflookpoeder en peper toe. Meng het door elkaar heen.

Maak van het mengsel twee burgers en bak ze in olijfolie.


Kabeljauw met avocado

Eigen recept

Ingrediënten:

  • Kabeljauw haasje 65 gr
  • 1 avocado gesneden
  • Mais
  • Bosuitje fijngesneden
  • Ongezouten amandelen gehakt
  • Peper
  • 1/4 citroen

Bak de kabeljauw in een pan met olijfolie. Strooi er wat peper overheen.

Bak de mais en het bosuitje kort en leg alles op een bord.

Leg de plakjes avocado op het bord, voeg de gehakte amandelen toe en pers wat citroensap over het geheel.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *